
Topraksız Tarım Nedir ve Gelecek İçin Önemi ?
Yüzyıllardır insan bitkinin yalnızca toprakta geliştiğini düşünmekte ve bu ikisini ayrılmaz bir bütün olarak düşünmektedir. Bu algıları tamemen yıkan ve son dönemde daha çok popülerleşen topraksız (hidroponik) tarım insanın tüketimi olduğu sürece devam edecek olan üretime yeni bir model mi yoksa sadece hobi mi ?
Topraksız Tarım Nedir ?
Topraksız tarım, toprağın, ilaçlamanın, vahşi sulamanın olmadığı daha az maliyetli, daha tasarruflu ve daha verimli bir şekilde mahsül almamızı sağlayan bir üretim sistemidir. Bunların yanında koca koca araziler ve fazlasıyla fizik gücü gerektirmeyen , gününüzün yarısını yemeyen bir üretim. Dik ve yatay şekilde sistemi kurulan topraksız mahsüllere daha kolay kontrol etmeye de olanak sağlamakta.
Üretim Nasıl Yapılır ?
Topraksız tarımda , bitki kökünün topraktan ve gübreden alacağı vitaminleri,mineralleri hazırlanan besin çözeltisi ile bitkinin kökü ile buluşturularak yapılır. Besin çözeltisi ile bitki kökünün azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, kükürt, demir, mangan, bakır, çinko, bor gibi gerekli elementlere ulaşmasını sağlamaktayız. Tabii ki bu besinleri su ile köklere ulaştırmalıyız. Bunun için belirli ölçülerde olacak su ve besin çözeltisini karıştırarak suyu sürekli devir daim yapmalıyız,böylece kökler besinden kopmamalı.
Basitçe anlatırsak ; sistem için hazırladığımız besin çözeltili suyumuzu köklere plastik boru yardımı ile ulaştırıyoruz. Ardından borulardan geçen su tekrar depomuza dökülmekte ve bu işlemi belli zamanda devam ettiriyoruz.
Peki Avantajları Nedir ?
- Su kullanımında ciddi derecede tasarruf sağlar ve vahşi sulamanın önüne geçer.
- Hastalık-zararlılar daha az olup kontrolü daha çabuk yapılır.
- Ani hava olaylarından fazla etkilenmez böylece fizik gücü azalır.
- Toprak kalitesi önemsiz olduğu için her alanda yapılır.
- Topraklı tarıma göre 2 kat daha hızlı hasat yapılabilir.
- Alan ihtiyacı az olduğundan üretim daha rahat yapılabilir.
- Maliyet az olduğundan kar marjı yükselir.
Gelecek İçin Önemi Nedir ?
Biliyoruz ki dünyadaki kaynaklar sınırlı şekilde ve insanoğlu bu kaynakların ne kadar daha kullanılıcağını tartışmakta. Bu tartışmaların önüne geçmek için elimizden gelen tüm olanaklar ile tasarruf yapmalıyız. Artan nüfustan dolayı ise herkesin üstüne sorumluk düşmekte ve üretimin durmaması gerekmekte.Bunun için farklı üretim yöntemleri bulunmakta.Topraksız tarımda bunlardan birisi. Önümüzdeki 20–30 yıl içinde domatesin kokusuna hasret kalmak istemiyorsak kolları sıvamanın tam zamanı !